Rakitnica

Rijeka Rakitnica izvire iz nekoliko obronaka Bjelašnice, blizu sela Rakitnice (na cca 1.500 metara n/v, 35 kilometra udaljeno od Sarajeva) i ulijeva se u Neretvu na planinskoj tromeđi Bjelašnica-Visočica-Prenj (na n/v cca 300 metara), nedaleko od Boračkog jezera. Rijeka i selo su dobili ime po vrbi rakiti kojom je gornji tok obrastao. Ova tipična planinska rijeka se duboko usjekla između planine Bjelašnice sa desne strane i Visočice sa lijeve strane, praveći niz bizarnih kanjona, brzaka, slapova, vodopada i mirnih bazena što predstavlja neponovljivu turističku atrakciju. Radi svoje jedinstvene ljepote i nepristupačnosti Rakitnica je veliki izazov za planirare, alpiniste, ribiče kao i mnoge ljubitelje čistih prirodnih ambijenata. Svojim tokom od 30 kilometara ne protiče kroz naseljena mjesta a voda je pitka od izvora do ušća i bogata protočnom i mekousnom pastrmkom (endem) .


Najpovoljniji dio toka za ribolov je od drumskog mosta kod sela Tušila do pješačkog mosta na stazi za Boboviciu. Najatraktivniji dio toka ove rijeke se nalazi između mosta na saobraćajnici Lukomir-Bobovica do Lučice (Bajrina koliba) . To je tok rijeke od 4-5 kilometara sa padom od oko 300 metara i brojnim slapovima i vodopadima.

Galerija
Naša galerija obiluje slikama svih turističkih destinacija iz naše ponude, Neretva, Raketnica, Planinarenje, Ribolov... Uživajte u prirodnim ljepotama Konjičke opštine.

Slike
Sve slike koje se nalaze na sajtu su napravljene na terenima koji se nalaze u našoj ponudi...

© 2007 Futura-Line com™ | All rights reserved.